top of page

3 obiceiuri care îti provoacă durerile de spate și gât

1. Postura ta de somn poate provoca dureri de gât

Modul în care dormi este un obicei zilnic care îți aduce, dureri de gât.

 

Aplici mai multă presiune asupra mușchilor și a coloanei vertebrale, atunci când dormi cu capul așezat pe mai multe perne.

 

Acest act face ca gâtul și spatele tău să nu fie bine aliniate și astfel, cauzează presiunea care, la rândul ei, îți provoacă dureri.

 

De asemenea, dacă te afli dormind pe burtă, capul tău se va întoarce în mod natural într-o parte și astfel, acest lucru înseamnă că trupul tău va fi de fapt într-o poziție răsucită pe tot parcursul orelor lungi ale nopții. Șocat, nu-i așa?

 

Da, știu, deci înțelegi de ce te vei trezi mereu cu dureri de gât? S-ar putea spune: ,,Credeam că gâtul este construit pentru a se roti dintr-o parte în alta...’’

 

Da, ai dreptate, dar nu este proiectat să stea într-o anumită poziție ore întregi.

Deci, dacă te decizi să dormi pe o parte, este în regulă; asigură-te doar că folosești o pernă care nu-ți împinge capul în sus, ci mai degrabă în linie cu umărul.

 

Dacă, de asemenea, alegeți să dormiți pe spate, vă rugăm să dormiți cu o pernă subțire, astfel gâtul și coloana vertebrală vor fi drepte și nu va exista nicio presiune.

2. Televizorul/Monitorul

Nu voi spune că privitul la televizor este un obicei rău, dar unde este problema este modul în care îl privești.

 

Majoritatea oamenilor se uită la televizor agățat pe perete, relaxați pe canapeaua lor, cu picioarele și cu GÂTUL ridicate.

 

Ei se bucură de timpul liber și, bineînțeles, se relaxează, fără să știe că, de fapt, invită problema la ei înșiși.

 

Vă rugăm, dacă faceți parte din categoria celor care fac acest lucru; renunțați la acesta deoarece este obositor pentru gât și cap.

 

Mulți oameni fac această greșeală, neștiind că poziția în care vă aflați la un moment dat vă afectează corpul și sănătatea într-un mod pozitiv sau negativ.

 

Există o singură cale de ieșire din această situație. Televizorul să fie la nivelul ochilor și oricine stă să se uite confortabil la el, să nu facă asta cu capul în sus.

Acest lucru vă ajută să evitați încordarea gâtului și vă previne de probleme oculare, tensiune musculară și chiar dureri de cap.

3. Modul în care vă purtați gențile, valizele etc.

Acesta este un mod major prin care dezvolți dureri la nivelul gâtului, precum și al umerilor, de care mulți oameni se fac vinovați.

 

Destul de amuzant, oamenii banalizează acest lucru.

 

Știai că a purta geanta - rucsacul pe un umăr pentru o perioadă lungă de timp în timp ce te îndrepți spre școală sau serviciu; sau chiar a ține valiza într-o singură mână pentru o vreme în timpul plimbării lungi este o cauză majoră a durerilor de gât?

 

Să vedem cum funcționează.

 

Din moment ce toată greutatea geamantanului-rucsac se află pe un singur umăr, asta înseamnă că se află automat pe o singură parte a corpului tău, ceea ce îți poate dezechilibra mușchii și, bineînțeles, postura - acesta este și motivul pentru care îi vezi pe unii oameni mergând cu un umăr un pic mai sus decât celălalt și cu o postură aplecată.

 

De asemenea, faptul că vă purtați gențile în acest mod vă poate înțepeni și mușchii.

 

Pentru a evita acest lucru sau pentru a rezolva problema, ar fi sugerat să reduceți greutatea lucrurilor pe care le purtați în geantă și să schimbați partea pe care o purtați, să zicem, la fiecare 10 minute.

 

În acest fel, vă veți ajuta corpul să își echilibreze modul în care poartă greutatea, eliberându-l astfel de orice tensiune deja acumulată în mușchi și rezolvând, de asemenea, problema posturii proaste în general.

Încă 3 obiceiuri: de ce ai probleme cu spatele?

1. Ridicarea necorespunzătoare

Ridicarea necorespunzătoare sau transportarea unui obiect la un unghi incorect este una dintre cele mai frecvente cauze ale leziunilor spatelui.

 

Oamenii sunt uimiți de faptul că o simplă ridicare incorectă poate provoca atât de multă durere.

 

Toată lumea crede că știe cum să ridice în mod corespunzător, trebuie doar să se asigure că se îndoaie la genunchi, nu?

 

Îndoirea genunchilor este importantă, dar să te asiguri că te îndoi la șolduri și nu la spate este și mai important.

 

De asemenea, este esențial să vă asigurați că pieptul este orientat în față, astfel încât spatele să rămână drept.

 

Atunci când pieptul este în față, genunchii se vor îndoi automat, ceea ce va angaja apoi mușchii șoldurilor și ai picioarelor și îi va face pe aceștia să ridice greutățile pentru tine, nu spatele.

2. Postura

Știați că, în medie, o persoană stă jos timp de 6,5 ore în fiecare zi.

 

Dacă postura ta este proastă, atunci asta se adaugă la o presiune enormă asupra spatelui tău.

 

Dacă te apleci sau ai o postură proastă în poziție așezată (sau în picioare), tulpina de pe spate este dispersată incorect.

 

În loc ca mușchii puternici din centrul corpului să vă susțină spatele, țesuturile și ligamentele sunt implicate atunci când nu ar trebui și pot deveni slabe.

3. Stresul

Stresul este ceva ce ne afectează pe toți în fiecare zi.

 

Ultimii ani au fost unii dintre cei mai stresanți ani din ultima vreme, cu pandemia globală, revolte și mișcări sociale, pierderi de locuri de muncă, incertitudine economică, războaie globale, inflație în creștere și o criză a locuințelor!

 

Nu numai că stresul ne afectează sănătatea mentală, dar poate avea efecte foarte reale asupra sănătății noastre fizice.

 

Atunci când corpul nostru se confruntă cu stresul, sunt eliberați hormoni numiți cortizol și adrenalină.

 

Acești hormoni ai stresului pot face ca vasele noastre de sânge și mușchii să se strângă, reducând fluxul de sânge și oxigen către acești mușchi, tendoane și ligamente. 

 

Stresul determină, de asemenea, acumularea de deșeuri biochimice în mușchi, ceea ce duce la tensiune musculară, spasme și la mult prea cunoscutele crize de dureri de spate.

 

S-a demonstrat că și alte afecțiuni psihice, precum depresia și anxietatea, cresc șansele de a ne confrunta cu dureri de spate.

4 Exerciții pentru a ameliora efectele acestor probleme

Exercițiul #1

Acesta este un exercitiu de stretching care să îți relaxezi zona gâtului.

 

Pentru a relaxa partea stânga vom pune mâna stangă la spate, iar capul se va reclina in partea dreaptă.

 

Vom pune mâna dreaptă deasupra capului pentru extra presiune.

 

Ai grija la rotații.

 

Pentru partea dreaptă vom pune brațul drept la spate, capul se va duce catre stânga, iar cu mâna stangă vom adauga extra presiune pentru a accentua senzatia de stretching.

 

Am realizat și un scurt video care să te ghideze pas cu pas:

 

https://www.instagram.com/p/C3wT4KJMRub/

Exercițiul #2

Exercitiu acesta este pentru relaxarea zonei cefei.

 

Pentru asta este foarte importanta pozitionarea.

 

Trebuie sa iti pui picioarele la o distanta mai mare de perete.

 

Îți lipești calcăile între ele, dupa care încerci să fixezi spatele complet de perete.

 

Lipești lombarul si zona toracală, dar si capul.

 

Dupa ce ai lipit capul, iti pui barbia in piept, iar de acolo efectuezi o mișcare de glisare.

 

Videoul care să te ghideze pas cu pas:

 

https://www.instagram.com/p/C3wVnjzsCB0/

Exercițiul #3

Prin acest exercițiu îți vei relaxa zona lombară.

 

Pentru acesta ai nevoie de un punct de sprijin mai înalt de care să te prinzi cu mâinile, însă care poate să îți ofere oportunitatea de a te lăsa intr-o genoflexiune.

 

Dupa ce te-ai fixat cu mainile de acest punct înalt, efectuează o genoflexiune, rămâi cu spatele cateva secunde atârnat și încearcă să relaxez zona lombară.

 

După câteva secunde te poți ridica și repeta din nou exercițiul.

 

Videoul care să te ghideze pas cu pas:

 

https://www.instagram.com/p/C3wU256sezC/

Exercițiul #4

Acest exercitiu te va ajuta să diminuezi tensiune din zona lombară.

 

Pentru început, ai nevoie de un birou sau o masă pe care să te așezi pe burta, lăsându-ți bazinul în afara mesei.

 

Îți plasezi genunchii la 90 de grade, picioarele le fixezi pe varfuri, bratele raman intinse, iar de acolo trebuie sa efectuezi din glezne flexia si extensia.

 

Videoul care să te ghideze pas cu pas:

 

https://www.instagram.com/p/C3wWjXlsTYA/

Pentru a trăi o viață fără dureri de spate, de gât și pentru a preveni apariția herniei de disc, este crucial să fim conștienți de obiceiurile noastre zilnice.

 

Prin ajustarea modului în care dormim, privim televizorul și purtăm obiectele grele, putem face pași semnificativi spre îmbunătățirea sănătății noastre.

 

În plus, exercițiile prezentate mai sus sunt simple, dar extrem de eficiente în prevenirea și ameliorarea durerilor.

 

Este important să ne amintim că menținerea unei posturi corecte și gestionarea stresului joacă, de asemenea, un rol esențial în sănătatea noastră fizică.

Practicând exercițiile recomandate regulat și făcând ajustările necesare în stilul nostru de viață, ne putem îmbunătăți semnificativ calitatea vieții și ne putem reduce riscul de a dezvolta probleme serioase de sănătate.

 

Este momentul să preluăm controlul asupra sănătății noastre și să trăim o viață liberă de durere și disconfort.

 

Începeți astăzi să integrați aceste practici în rutina zilnică și observați diferența pe care o pot face în viața dumneavoastră.

 

Pentru mai multe informații, sfaturi și resurse utile, nu ezitați să ne urmăriți pe KinetoForLife.ro și pe canalele noastre de social media.

 

Sănătatea dumneavoastră este cea mai prețioasă resursă pe care o aveți; protejați-o prin alegeri înțelepte și acțiuni deliberate.

 

Împreună, putem construi un viitor mai sănătos și mai fericit pentru noi toți

bottom of page