top of page

Activitatea fizică la copiii de 5 - 17 ani



Beneficiile activității fizice

Beneficiile activității fizice pentru copii sunt numeroase. A fi activ are beneficii în mai multe domenii:

1. Dezvoltarea sănătoasă. Activitatea fizică promovează creșterea și dezvoltarea sănătoasă. Prin mișcare, copiii stăpânesc din ce în ce mai multe abilități motorii și își lucrează mușchii. Acest lucru dezvoltă forța, puterea și rezistența. Exercițiile regulate de întindere cresc, de asemenea, flexibilitatea. În cele din urmă, activitatea fizică este o bună ocazie pentru copii de a-și îmbunătăți coordonarea, postura, agilitatea și echilibrul.

2. Condiția fizică. Capacitățile cardiovasculare și respiratorii ale unei persoane active cresc, ceea ce ajută la controlul greutății și al nivelului de zahăr din sânge sau al colesterolului. Prin urmare, activitatea fizică reduce riscul de boli de inimă, diabet, obezitate și anumite tipuri de cancer la vârsta adultă.

3. Greutate. Activitatea fizică este o modalitate bună de a crește cheltuielile energetice. A fi activ poate reduce riscul de a deveni supraponderal sau obez. Acest lucru este deosebit de important, deoarece persoanele obeze în copilărie au mai multe șanse de a fi obeze la vârsta adultă.

4. Dezvoltarea oaselor. Activitățile care necesită ca un copil să suporte greutate, cum ar fi cățăratul sau săriturile, cresc densitatea și rezistența osoasă. Acest tip de activitate îmbunătățește, de asemenea, organizarea internă a oaselor, făcându-le mai puternice.

5. Sănătatea emoțională. Copiii activi au o mai mare stimă de sine, încredere și imagine corporală. Activitatea fizică ajută, de asemenea, la reducerea stresului și a simptomelor de depresie și anxietate.

6. Socializare. Activitatea fizică este o oportunitate pentru copii de a-și dezvolta abilitățile sociale și relațiile cu ceilalți. Prin urmare, deplasarea contribuie la eliminarea izolării și la promovarea integrării sociale.

7. Succesul academic. Activitatea fizică poate îmbunătăți performanțele școlare din mai multe motive. În primul rând, sporturile necesită memorarea unor reguli și secvențe de mișcări sau luarea unor decizii rapide. În al doilea rând, se crede că mișcarea activează anumite zone ale creierului și crește alimentarea cu sânge a acestora. De asemenea, promovează o mai bună calitate a somnului și consolidarea memoriei. În plus, încrederea și relaxarea oferite de activitatea fizică ar stimula abilitățile intelectuale ale copilului. În cele din urmă, tinerii care sunt activi adoptă un comportament mai bun și dezvoltă un mai mare sentiment de apartenență la școala lor. Toți acești factori îl vor ajuta pe copil să funcționeze mai bine la școală.


Evoluția aptitudinilor fizice la copiii de peste 5 ani

Până la vârsta de 5 ani, dacă fac mișcare în mod regulat, copiii ar trebui să stăpânească abilitățile de bază, cum ar fi alergatul, aruncarea, prinderea și săritura. Ulterior în creșterea și dezvoltarea lor vor continua să progreseze.

Între 6 și 9 ani, echilibrul se îmbunătățește. Copilul începe să învețe abilități mai dificile, cum ar fi aruncarea mai departe. Ei sunt mai buni la judecarea vitezei obiectelor, dar capacitatea lor musculară se va dezvolta mai târziu, în adolescență. De asemenea, le este dificil să evalueze mai multe informații în același timp și să ia decizia corectă cu privire la o strategie de joc, de exemplu. Deoarece capacitatea de atenție a acestuia rămâne scurtă, instrucțiunile trebuie să fie scurte și regulile flexibile.


Recomandarea OMS privind activitatea fizică

Conform Ghidului de activitate fizică al OMS, copiii cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani ar trebui să facă o activitate fizică de cel puțin 60 de minute în fiecare zi.

În România din totalul populației de peste 5 ani, doar 11,6% au declarat că fac săptămânal sport sau diferite activități fizice recreative în timpul liber. Cele mai multe persone care realizează astfel de activități sunt copiii cu vârsta cuprinsă între 5-14 ani (50,2%).

În cele din urmă, toți copiii ar trebui să adopte un stil de viață activ în mod permanent, astfel încât efectele benefice rezultate să nu dispară în timp.


Diferitele tipuri de activitate fizică

Există mai multe tipuri de activități fizice. Fiecare tip de activitate are avantajele sale și niciunul nu le poate înlocui complet pe celelalte.

Activitate de mare intensitate: Ritmul cardiac al copilului crește semnificativ, acesta transpiră și este lipsit de aer până la punctul în care nu mai poate vorbi (de exemplu, alergare, înot, fotbal, schi fond într-un ritm bun).

Activitate aerobică: Exerciții care lucrează grupuri mari de mușchi la o intensitate mică sau moderată pentru o perioadă de timp susținută. Această activitate îmbunătățește abilitățile cardiorespiratorii (de exemplu, înot, alergare, ciclism, sărituri).

Activitate pentru întărirea mușchilor si oaselor: aceste activități pot include săritul coardei și alergatul sau sporturi precum tenisul și baschetul.

Este de dorit ca un copil să se implice într-o mare varietate de activități fizice. Acest lucru va oferi o bază solidă pentru toate abilitățile motorii, cum ar fi echilibrul, aruncarea, prinderea, săritura, înotul și alergarea. Studiile au arătat că copiii care se specializează într-un singur sport de la o vârstă fragedă nu au performanțe la fel de bune ca ceilalți când cresc, deoarece nu își dezvoltă toate abilitățile motorii.


Cum poate familia și școala să implementeze aceste recomandări?

Activitatea fizică poate lua multe forme în viața unui copil. Există, bineînțeles, sporturi organizate, cum ar fi fotbalul, handbalul, voleiul, karate, gimnastică sau înot.

Activitățile de familie oferă alte oportunități de mișcare: excursii în parc, la piscină sau la locul de joacă, plimbări, drumeții, aruncarea mingii sau punerea de muzică și dansul în sufragerie.

Activitatea fizică poate fi, de asemenea, integrată în rutina zilnică a familiei:

- mersul pe jos spre și de la școală sau la magazinul alimentar din colțul străzii;

- scoaterea câinelui la plimbare;

- ajutarea la treburile casnice: golirea sau umplerea mașinii de spălat vase, căratul cumpărăturilor, ajutor la greblarea frunzelor toamna, etc;

- urcând scările mai des. Dacă locuiți într-un bloc cu mai multe etaje, puteți începe prin a coborî toate scările. Puteți urca un etaj, apoi să luați liftul pentru restul drumului și să adăugați treptat un etaj la fiecare două-trei săptămâni.


Obiceiurile bune de activitate fizică se stabilesc de la o vârstă fragedă. Prin urmare, părinții joacă un rol esențial în transmiterea importanței de a fi activi. Este mai ușor pentru copii să fie activi dacă simt aprobarea celor din jur și dacă părinții lor apreciază activitatea fizică.

Pentru a vă sprijini copilul, nu ezitați să îl încurajați și să jucați rolul de antrenor. Creați oportunități de a fi activi împreună și asigurați-vă că copilul dvs. are echipamentul de care are nevoie pentru a fi activ.

În cele din urmă, supravegheați activitățile la care participă copilul dumneavoastră. Încurajați-vă copilul să persevereze, dar nu puneți presiune pe el. La această vârstă, cel mai important lucru este ca ei să descopere și să dobândească plăcerea mișcării.

Aceste recomandări se încearcă a fi implementate și în școlile din România prin orele de educație fizică care sunt obligatorii.

Aceste ore de educație fizică sunt o introducere în sport și îi va ajuta pe copii să aibă o atitudine pozitivă față de activitatea fizică, oferindu-le mijloacele de a fi activi în afara școlii.


De reținut

O varietate de activități fizice promovează dezvoltarea sănătoasă a copilului.

Faptul de a fi activi din punct de vedere fizic împreună cu copilul dumneavoastră îl încurajează pe acesta, deoarece părintele este un model de urmat.

Adoptarea unui mod de transport activ, cum ar fi mersul pe jos sau cu bicicleta, sau utilizarea mai frecventă a scărilor sunt exemple concrete de moduri în care copiii pot dezvolta obiceiuri de viață sănătoase.



Recent Posts

See All

Terapia Medek

Medek reprezintă o metodă dinamică de stimulare cinetică. Este o metodă de fizioterapie folosită pentru dezvoltarea abilităților motorii...

Commenti


bottom of page