top of page

Prima zi de școală - Cum alegem ghiozdanul?


Prima zi de școală este foarte aproape și, odată cu ea, începe și fuga pentru a cumpăra rechizite școlare. Lista de rechizite școlare de cumpărat este uneori impresionantă, la fel ca și greutatea ghiozdanului folosit pentru a le transporta! Este important să alegeți cu grijă ghiozdanul școlar al copilului dumneavoastră, deoarece îl va folosi pe parcursul întregului an școlar. Alegeți un ghiozdan care să fie atât ergonomic, cât și la un preț rezonabil și rezistent.

Știați că peste 55% dintre copii poartă un ghiozdan prea greu în raport cu greutatea corporală și că mulți dintre ei nu îl poartă corect? Iată câteva exemple de comportamente comune cu următoarele consecințe:

- purtarea ghiozdanului pe un singur umăr, ceea ce provoacă uneori o deviație posturală

- un ghiozdan foarte greu sau cu curelele nereglate. În ambele cazuri, copilul compensează adesea prin aplecarea în față, ceea ce poate provoca în cele din urmă tensiuni la nivelul gâtului și al umerilor.


CUM ALEGEM GHIOZDANUL?


Pentru a preveni leziuni evitabile și pentru a avea grijă de coloana vertebrală a copiilor, aflată în curs de dezvoltare, iată câteva elemente de care trebuie să țineți cont atunci când cumpărați un ghiozdan pentru școală:

1. Optați pentru un ghiozdan care are două curele în loc de o geantă cu o singură curea pe un umăr.

2. Alegeți un ghiozdan de dimensiuni adecvate; acesta nu ar trebui să ajungă mai sus de umeri sau mai jos de scobitura spatelui.

3. Acordați atenție calității materialului folosit pentru confecționarea ghiozdanului. Acesta trebuie să fie rezistent, dar ușor.

4. Asigurați-vă că cele două curele ale ghiozdanului sunt căptușite și confortabile copilului, nu-l deranjează pe copil la subsuori și la gât

5. Optați pentru un ghiozdan cu mai multe buzunare sau compartimente. Acest lucru va permite o mai bună distribuție a greutății.


SFATURI PRACTICE PENTRU UTILIZAREA GHIOZDANULUI


Pentru o utilizare sigură și optimă a unui ghiozdan, iată câteva sfaturi:

- Mențineți greutatea ghiozdanului sub 10% din greutatea corporală a copilului (cel mai bun mod de a calcula acest lucru este să cântăriți copilul fără și apoi cu ghiozdanul său școlar).

- În mod ideal, copilul ar trebui să așeze ghiozdanul școlar pe o suprafață la înălțimea potrivită (o masă, de exemplu) înainte de a-l pune pe umeri.

- Asigurați-vă că copilul dumneavoastră poartă doar ceea ce este necesar, făcând mici "verificări" în fiecare zi.

- Încurajați copilul dumneavoastră să nu țină ghiozdanul în spate atunci când nu este necesar (de exemplu, în timp ce așteaptă autobuzul, troleibuzul), pentru a lăsa spatele să se odihnească.

- În afară de utilizarea unui ghiozdan adecvat, alte strategii simple pot ajuta copilul dumneavoastră să își mențină coloana vertebrală sănătoasă, cum ar fi practicarea unor activități fizice regulate și menținerea unei poziții bune.

- Nu uitați că forța și capacitatea de a transporta greutate nu sunt determinate de înălțimea copilului dumneavoastră și că alegerea ghiozdanului este la fel de importantă ca și modul în care este transportat!


☑️ La Kineto For Life găsiți răpuns la toate întrebările dumneavoastre!

Vă așteptăm!


0758 961 884

Str. Dunării nr. 25 ap. 33, Cluj-Napoca


Recent Posts

See All

Terapia Medek

Medek reprezintă o metodă dinamică de stimulare cinetică. Este o metodă de fizioterapie folosită pentru dezvoltarea abilităților motorii grosiere la bebeluși și copii cu tulburări de mișcare din cauza

Comments


bottom of page