Cauze
Spondiloza cervicală este o afecțiune cauzată de îmbătrânire și de uzura cronică a coloanei cervicale. Aceasta patologie implică discurile dintre vertebrele de la nivelul gâtului și articulațiile dintre oasele coloanei cervicale. De asemenea, pe oasele coloanei vertebrale (vertebre) pot exista creșteri anormale (mici proeminențe osoase ce se dezvoltă peste osul normal). Uzura zilnică poate declanșa aceste modificări.
În timp, aceste modificări pot apăsa (comprima) una sau mai multe dintre rădăcinile nervoase. În cazurile avansate, măduva spinării ajunge să fie implicată. Acest lucru vă poate afecta brațele, picioarele, mersul și echilibrul.
Factorul de risc major este îmbătrânirea. Până la vârsta de 60 de ani, majoritatea oamenilor prezintă semne de spondiloză cervicală la radiografie. Alți factori care pot face ca o persoană să fie mai predispusă să dezvolte spondiloză sunt:
O greutate corporală peste normal și lipsa exercițiilor fizice
O profesie ce implică ridicarea de greutăți sau multe aplecări și răsuciri
Practicarea unui sport pe termen lung
Traumatisme anterioare la nivelul gâtului (adesea cu câțiva ani înainte)
Intervenție chirurgicală anterioară la nivelul coloanei vertebrale
Ruptură sau hernie de disc
Artrită severă
Simptome
Simptomele se dezvoltă adesea lent, în timp. Dar ele pot începe sau se pot agrava brusc. În unele cazuri durerea poate fi ușoară, dar în anumite situații poate fi profundă și atât de severă încât să nu vă puteți mișca.
Simptomele frecvente sunt:
Durere cervicală agravată de mișcare
Durerea care se răspândește în umeri, brațe, mâini sau degete
Dureri de cap, în special în partea din spate a capului
Rigiditate cervicală - reversibilă sau ireversibilă
Amorțeală vagă, furnicături sau slăbiciune la nivelul mâinilor
Simptomele mai puțin frecvente sunt:
Pierderea echilibrului
Durere sau amorțeală în picioare
Pierderea controlului asupra vezicii urinare sau a intestinelor (dacă există o presiune asupra măduvei spinării)
Amețeală sau vertij
Slăbiciune la nivelul picioarelor asociată cu mers nesigur
Cum se investigheză pacienții cu suspiciune de spondiloză cervicală?
Majoritatea pacienților nu au nevoie de investigații suplimentare, diagnosticul se pune frecvent doar pe baza unor unor examinări fizice și neurologice. Radiografiile simple ale coloanei vertebrale cervicale pot arăta o pierdere a lordozei (curbura fiziologica) cervicale normale, sugerând contractură musculară locală. Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) a coloanei cervicale este investigația necesară dacă se suspectează o patologie mai gravă, deoarece oferă informații detaliate despre măduva spinării, oasele, discurile și structurile țesuturilor moi. Cu toate acestea, există persoane care au simptome ușoare dar pot prezenta anomalii patologice importante la imagistică, astfel încât scanările trebuie interpretate cu atenție.
Tratament
Medicul dumneavoastră și alți profesioniști din domeniul sănătății vă pot ajuta să vă gestionați durerea, astfel încât să puteți rămâne activ.
Medicul dumneavoastră vă poate îndruma către fizioterapie. Kinetoterapeutul vă va ajuta să reduceți durerea cu ajutorul întinderilor în cazul în care este vorba de contracturi musculare locale. El vă va învăța exerciții care vă vor face mușchii de la nivelul gâtului mai puternici.
Kinetoterapeutul poate folosi, de asemenea, tracțiunea gâtului pentru a ușura o parte din presiunea din aceasta zonă.
Totodată, este posibil să consultați un terapeut specializat în masaj, o persoană care face acupunctură sau o persoană care face manipulări ale coloanei vertebrale (un chiropractician, un medic osteopat sau un fizioterapeut). Uneori, câteva vizite vă vor ajuta în cazul durerilor din zona cervicală.
Împachetările reci sau terapia cu căldură vă pot ajuta la durere în timpul crizelor.
Un tip de terapie de discuție numită terapie cognitiv-comportamentală poate fi de ajutor dacă durerea are un impact serios asupra vieții dumneavoastră. Această tehnică vă ajută să vă înțelegeți mai bine durerea și vă învață cum să o gestionați.
Medicamentele vă pot ajuta la durerea cervicală. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente antiinflamatoare sau antialgice pentru controlul durerii pe termen lung.
Dacă durerea nu răspunde la aceste tratamente sau dacă aveți o pierdere a mișcării sau a sensibilității, se ia în considerare intervenția chirurgicală. Intervenția chirurgicală se face pentru a ușura presiunea asupra nervilor sau a măduvei spinării.
Perspective
Majoritatea persoanelor cu spondiloză cervicală au unele simptome pe termen lung. Cel mai frecvent aceste simptome se ameliorează cu tratament conservator și nu necesită intervenție chirurgicală.
Multe persoane cu această problemă sunt capabile să își mențină o viață activă. Unele persoane vor trebui să trăiască cu dureri cronice (pe termen lung).
Complicații posibile
Această afecțiune poate duce la următoarele:
Pierderea funcției musculare sau a sensibilității
Dizabilitate permanentă
Pierderea echilibrului
Incapacitatea de a reține materiile fecale sau urina
Când trebuie să contactați un profesionist din domeniul medical?
Contactați un profesionist din domeniul medical dacă:
Starea dumneavoastră se înrăutățește
Există semne de complicații
Apar simptome noi (cum ar fi pierderea mișcării sau a sensibilității într-o zonă a corpului).
Vă pierdeți controlul vezicii urinare sau al intestinelor (sunați imediat – este o urgența medicală, necesită tratament chirurgical in primele 48 de ore)
☑️ La Kineto For Life găsești cele mai performante metode de recuperare!
Te așteptăm!
0758 961 884
Str. Dunarii nr. 25 ap. 33, Cluj-Napoca
Comments