top of page

Disfuncția articulației temporo-mandibulare (ATM)



Disfuncția articulației temporo-mandibulare poate fi o adevărată durere de cap.

Milioane de oameni suferă inutil de dureri gât, față și maxilar, precum și de dureri de cap. Multe probleme medicale și dentare sunt legate de echilibrul articulației temporo-mandibulare (ATM), de mușchii faciali și de mușcătura dinților. Dezechilibrele pot duce la boli cronice care provoacă simptome de durere în mușchii din jurul capului, feței și gâtului, iar durerea poate fi transmisă în alte părți ale corpului. De asemenea, problemele cronice ale gâtului și postura proastă vor trimite durerea către articulația maxilarului care, dacă nu este corectată, va duce la probleme ale maxilarului.


Simptomele disfuncției articulației temporo-mandibulare:

Datorită varietății largi de simptome care nu par a fi legate de o afecțiune care își are originea în articulația maxilarului, diagnosticul devine o provocare. Cele mai frecvente simptome, în diverse combinații și intensități, sunt:

  • Dureri de cap – amețeli

  • Dureri la nivelul feței, gâtului și umerilor

  • Mișcări limitate sau blocarea maxilarului

  • Amorțeală la nivelul degetelor și al brațelor

  • Dureri de urechi sau înfundarea urechilor

  • Dureri în spatele ochilor

  • Pocniri ale articulațiilor maxilarului atunci când mâncați

  • Durere în interiorul și în jurul articulațiilor maxilarului


Cauzele disfuncției articulației temporo-mandibulare:

Cauza exactă a tulburării articulației temporo-mandibulară a unei persoane este adesea dificil de determinat. Durerea se poate datora unei combinații de factori, cum ar fi genetica, artrita sau o leziune a maxilarului, cum ar fi accidentele de mașină, accidentele sportive, traumatismele provocate de o cădere, sau de un stres intern, cum ar fi dinții lipsă sau nealiniați. Se poate datora, de asemenea, unor căderi și lovituri la cap și la față din copilărie, uitate de mult timp.


Unele persoane care au dureri de maxilar au, de asemenea, tendința de a strânge sau de a scrâșni din dinți (bruxism), deși multe persoane obișnuiesc să strângă sau să scrâșnească din dinți și nu dezvoltă niciodată tulburări ale articulației temporo-mandibulare.


Multe persoane care suferă de aceste disfuncții au un dezechilibru structural în relația dintre maxilar și craniu și un dezechilibru la nivelul mușchilor care controlează mișcarea și postura acestora. Acest lucru poate fi cauzat de un stres extern,


Când să consultați un medic?

Solicitați asistență medicală dacă aveți dureri sau sensibilitate persistentă la nivelul maxilarului sau dacă nu vă puteți deschide sau închide complet maxilarul. Medicul dumneavoastră, dentistul sau un specialist în ATM pot discuta despre posibilele cauze și tratamente pentru problema dumneavoastră.


Tratamentul disfuncției articulației temporo-mandibulare:

Tratamentele includ fizioterapie și stomatologie. Programele de fizioterapie includ modalități de ameliorare a durerii, tehnici manuale pentru mobilizarea structurilor tensionate, corectarea posturii și exerciții pentru a stabiliza capul și coloana vertebrală în poziția corectată. Se va include și o componentă educațională. Stomatologia poate include ateliere, înlocuirea dinților lipsă sau realinierea dinților.

Atunci când disfuncția este identificată și tratată din timp, rata de vindecare este remarcabil de mare - aproximativ 90%.


Dacă este lăsată nediagnosticată și devine cronică, rata de vindecare scade drastic, iar pacientul poate obține doar o ameliorare parțială a simptomelor în urma tratamentului. Identificarea și tratamentul precoce sunt esențiale pentru bunăstarea imediată și viitoare a fiecărui pacient.


În echipa din cadrul clinicii 𝐊𝐢𝐧𝐞𝐭𝐨 𝐅𝐨𝐫 𝐋𝐢𝐟𝐞 există fizioterapeuți specializați în tratarea tulburărilor articulației temporo-mandibulare. Poți să apelezi la ajutorul profesioniștilor noștri instruiți și experimentați.

𝐓𝐞 𝐩𝐨𝐭̦𝐢 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐚 𝐥𝐚 📞 0727 861 144 Ne găsești pe 📌 Str. Dunării, nr. 25. ap. 33, Cluj-Napoca

Recent Posts

See All

Terapia Medek

Medek reprezintă o metodă dinamică de stimulare cinetică. Este o metodă de fizioterapie folosită pentru dezvoltarea abilităților motorii grosiere la bebeluși și copii cu tulburări de mișcare din cauza

bottom of page