top of page

Terapia Medek

Medek reprezintă o metodă dinamică de stimulare cinetică. Este o metodă de fizioterapie folosită pentru dezvoltarea abilităților motorii grosiere la bebeluși și copii cu tulburări de mișcare din cauza disfuncțiilor neurologice. Medek a fost dezvoltat de un fizioterapeut chilian, Ramon Cuevas, între 1971 și 1976, în cooperare cu un alt kinetoterapeut, Ester Fink.


Ester Fink a fost cea care a introdus această metodă inovatoare în America de Nord, unde a fost aplicată unei fetițe cu paralizie cerebrală, tetraplegie spastică. Terapia s-a dovedit a fi un succes uriaș, iar Medek a fost prezentat într-o clinică condusă de Ester Fink în Canada și Centrul Educațional Zaerinu - o școală privată pentru copii cu nevoi speciale.


Bazele Medek

Terapia MEDEK se bazează pe gravitație, care este considerată principalul stimul care activează sistemul neuromuscular.


Principiile MEDEK sunt de așa natură încât gravitația ne cere să ne activăm sistemele posturale sau să tragem în sus în timp ce gravitația ne împinge constant în jos și, în același timp, să ne stabilizăm corpurile în spațiu pentru a ne mișca și a manipula obiecte.


Accentul terapiei MEDEK nu este modificarea tonusului muscular, reflexe primitive sau modele anormale de mișcare. Mișcările anormale sunt folosite de terapeut pentru a evalua maturitatea sistemului nervos central al copilului și sunt considerate a fi în concordanță cu dezvoltarea abilităților motorii funcționale.


MEDEK se concentrează în primul rând pe exercitarea mișcărilor necesare pentru a sta în picioare, și pentru a merge.


Grupele musculare particulare sunt exercitate prin sarcini posturale și funcționale, niciodată izolat. Mușchii prea strânși sunt întinși într-un mod dinamic. Nici MEDEK nu folosește nici una dintre secvențele dezvoltării motorii normale. Cu toate acestea, recunoaște că diferite abilități necesită strategii de mișcare diferite. Spre deosebire de multe alte terapii, MEDEK nu cere copilului să se concentreze asupra sarcinii sau chiar să coopereze cu terapeutul. Credem că, deși motivația poate crește corectitudinea exercițiilor, acest efect este de obicei temporar și nu garantează o schimbare permanentă.


Cum arata Terapia?

Rolul terapeutului este de a provoca răspunsuri posturale automate ale sistemului de control postural care sunt necesare pentru sarcinile funcționale. Folosim exerciții diferite, fiecare are un nume și o descriere detaliată și se aplică pentru a provoca răspunsuri specifice. Terapeutul stabilește scopul terapiei și determină modul de a provoca răspunsul dorit.

bottom of page