top of page

Plagiocefalia



Ce este plagiocefalia?


Plagiocefalia sau sindromul capului turtit descrie o afecțiune în care craniul unui copil este aplatizat pe o parte din spatele sau din lateral a capului. Plagiocefalia poate fi congenitală (prezentă la naștere) sau se poate dezvolta în timpul copilăriei (pozițională sau deformațională).

Plagiocefalia pozițională nu provoacă, de obicei, complicații grave, deși este considerată doar o problemă estetică deoarece nu restrînge creșterea creierului și nu il lezează, insă sunt dovezi că uneori această conditie poate afecta la dezvoltarea motorie a copilului. Pot exista de asemenea probleme cu masticația și ale alimentației normale, sau dificultatea vizuală. Este posibil ca plagiogefalia pozitională să se autocorecteze pe măsură ce copilul crește și devine matur.


Plagiocefalia congenitală, care este cauzată de craniosinostoză, este lăsată netratată, aceasta poate duce la complicații grave, inclusiv:

➡ Deformări ale capului, posibil grave și permanente

➡ Presiune crescută în interiorul capului

➡ Crize convulsive

➡ Întârziere în dezvoltare


Ce cauzează plagiocefalia?

Atunci când capul unui bebeluș rămâne într-o singură poziție pentru perioade lungi de timp, craniul se aplatizează. Uneori, un bebeluș se naște cu această aplatizare din cauza unui spațiu îngust în uter. Acest risc este adesea crescut dacă există gemeni sau tripleți. Alte lucruri care pot duce la plagiocefalie deformațională includ:

Torticolisul muscular. Torticolisul muscular este o problemă care este prezentă la naștere. Unul sau mai mulți mușchi ai gâtului este foarte încordat. Această încordare menține capul copilului în aceeași poziție.

Prematuritatea. Oasele craniului bebelușilor prematuri sunt mai moi. Și mulți bebeluși prematuri petrec mult timp în spital pe aparate respiratorii cu capul în aceeași poziție.

Somnul pe spate. Bebelușii care dorm pe spate sau în scaune de mașină fără a schimba poziția pentru perioade lungi de timp pot dezvolta un cap plat.

Plagiocefalia congenitală este cauzată de craniosinostoză, o afecțiune în care suturile (articulațiile) dintre oasele craniului unui bebeluș cresc împreună prea devreme.

Cauzele plagiocefaliei congenitale sunt de obicei necunoscute dacă apare fără alte simptome. Ea poate face parte dintr-un sindrom genetic, cum ar fi Pfeiffer sau Crouzon, cu simptome și probleme în alte părți ale corpului.


Simptomele plagiocefaliei

Simptomele plagiocefaliei diferă în funcție de tipul de plagiocefalie pe care îl poate avea copilul dumneavoastră.

Simptomele comune plagiocefaliei deformaționale sau poziționale pot include:

➡ Aplatizarea pe o parte laterală sau din spate a capului

➡ Urechea împinsă în față pe aceeași parte a capului

➡ Cap înclinat într-o parte

➡ Fruntea bombată pe aceeași parte a capului

➡ Anomalii faciale, inclusiv pomeți, orbite oculare sau maxilarul inferior neuniforme

Simptomele plagiocefaliei congenitale includ:

➡ "Punctul moale" (fontanela) lipsă, plin sau bombat pe craniul nou-născutului

➡ Creste osoase de-a lungul suturilor afectate

➡ Anomalii faciale, inclusiv fruntea și sprânceana bombate pe o parte, pomeții, orbitele oculare sau maxilarul inferior neuniforme

➡ Vase de sânge proeminente la nivelul scalpului

➡ Alimentație deficitară sau vărsături cu proiectile

➡ Crize convulsive


Cum se diagnostichează plagiocefalia?

Dacă bebelușul dumneavoastră are capul deformat, medicul pediatru va trebui să stabilească dacă este cauzat de poziția în timpul somnului sau de craniosinostoză.

Medicul pediatru va examina capul bebelușului dumneavoastră din toate pozițiile. Cu ajutorul acestui examen fizic al capului copilului dumneavoastră, medicul poate de obicei să distingă cele două afecțiuni. De asemenea medicul va măsura capul bebelușului dumneavoastră pentru a-și da seama cât de gravă este afecțiunea.

În cazul în care acest diagnostic este acceptat, se poate solicita o trimitere la un specialist pentru a discuta mai amănunțit despre forma capului bebelușului și pentru a-l deosebi de fuziunea prematură a plăcilor de creștere craniană (suturile). Acest specialist poate fi un chirurg plastician, un neurochirurg sau o clinică cranio-facială specializată în formele capului bebelușilor. Clinicile craniofaciale sunt de obicei supravegheate de chirurgi plasticieni și neurochirurgi. Dacă bebelușul are torticolis, el sau ea poate fi trimis la un fizioterapeut care îl va ajuta cu exerciții de întindere. Un gât strâmt se va rezolva adesea cu exerciții, dar poate să reapară cu perioade de creștere rapidă.


Există mai multe teste pentru a confirma plagiocefalia:

Radiografia este pentru a verifica dacă există suturi fuzionate (lipsă) sau creste de-a lungul suturilor

Tomografia, de asemenea pentru a verifica dacă există suturi fuzionate sau creste de-a lungul suturilor

Teste genetice pentru a verifica dacă există sindroame care cauzează craniosinostoza


Tratamente pentru plagiocefalie

Tratamentul va depinde de simptomele, vârsta și starea generală de sănătate a copilului dumneavoastră. Va depinde, de asemenea, de cât de gravă este afecțiunea.

Tratamentul poate include:

➡ Schimbarea poziției de somn a bebelușului dumneavoastră prin întoarcerea capului pe partea opusă (terapie de repoziționare).

➡ Maximizarea timpului petrecut pe burtică atunci când bebelușul dumneavoastră este treaz și reducerea la minimum a timpului petrecut în dispozitive pentru sugari (cum ar fi balansoarele, leagănele și scaunele auto)

➡ Fizioterapia pentru a promova dezvoltarea simetrică a mușchilor trunchiului și gâtului

În cazul în care problema este moderată sau severă și plagiocefalia nu se ameliorează prea mult până când bebelușul dumneavoastră a împlinit vârsta de 6 luni, medicul pediatru al bebelușului dumneavoastră va face o trimitere la ortoped care poate recomanda o cască ortopedică craniană. Căștile au, de obicei, o carcasă exterioară dură și o căptușeală din spumă. Căștile sunt făcute la comandă pentru a direcționa creșterea craniană rămasă a bebelușului dumneavoastră în zonele care au nevoie de cea mai mare corecție. Căștile sunt foarte eficiente pentru plagiocefalie pozițională atunci când sunt montate și purtate în mod corespunzător. Durata tratamentului va depinde de gravitatea aplatizării și de vârsta la care începe tratamentul și va fi monitorizată de medic ortoped. Căștile trebuie să fie prescrise de un medic care are experiență în acest tratament.

Pentru plagiocefalia cauzată de craniosinostoză, obiectivele tratamentului se concentrează pe corectarea formei craniului pentru a ușura presiunea din interiorul capului și pentru a asigura suficient spațiu pentru ca creierul să crească. Există mai multe opțiuni de tratament printre care putem aminti:

➡ Intervenție chirurgicală înainte de vârsta de 1 an pentru a deschide suturile craniului pentru o creștere normală a craniului și a creierului

➡ Terapia cu cască pentru a remodela craniul


𝗙𝗶𝘇𝗶𝗼𝘁𝗲𝗿𝗮𝗽𝗶𝗮 𝗽𝗼𝗮𝘁𝗲 𝗮𝗷𝘂𝘁𝗮!

𝗦𝗰𝗿𝗶𝗲 𝘀𝗮𝘂 𝘀𝘂𝗻𝗮̆ 𝗮𝗰𝘂𝗺 𝗹𝗮 𝗞𝗶𝗻𝗲𝘁𝗼 𝗙𝗼𝗿 𝗟𝗶𝗳𝗲:

0727 861 144

Str. Dunării, nr. 25. ap. 33, Cluj-Napoca


Recent Posts

See All

Terapia Medek

Medek reprezintă o metodă dinamică de stimulare cinetică. Este o metodă de fizioterapie folosită pentru dezvoltarea abilităților motorii grosiere la bebeluși și copii cu tulburări de mișcare din cauza

bottom of page