top of page

TALUS VALGUS


Osul talus este osul mic din gleznă care se află în partea inferioară a tibiei și peroneului și deasupra calcaneului (osul călcâiului). Talusul face legătura între partea inferioară a gambei și picior și, de obicei, este îndreptat spre degetele de la picioare. La un picior cu talus valgus, talusul este îndreptat spre sol, cu tendință la verticalizare în axul său lung.

Când un copil se naște, picioarele sale par de obicei plate din cauza pernuțelor de grăsime suplimentare de pe partea inferioară. Pe măsură ce copilul crește, în mod normal, se dezvoltă un arc concav în picior. La un copil care are piciorul format în arc concav, partea inferioară a piciorului se flexează în direcția opusă, făcând ca mijlocul piciorului să atingă podeaua, în timp ce degetele și călcâiul se curbează în sus spre tibie.

Poziționarea anormală a piciorului; copilul poate merge pe partea interioară a piciorului, în timp ce marginea exterioară este ridicată, ceea ce duce la un dezechilibru și o distribuție necorespunzătoare a greutății

Cu talusul poziționat în direcția greșită, oasele care se formează în mod normal în fața lui stau acum deasupra talusului. Capătul din față al talusului este îndreptat în jos, spre talpa piciorului, iar oasele de la capătul piciorului direcționează în sus.

Talusul valgus este adesea asociat cu o afecțiune musculo-scheletală sau neurologică subiacentă, cum ar fi: artrogripoza, spina bifida sau alte afecțiuni neurologice. Din cauza acestor asocieri, este posibil ca medicul dumneavoastră să dorească să facă teste suplimentare.

Există, de asemenea, o formă mai puțin severă a acestei deformări numită talus oblic. La copiii, cu talus oblic, osul talus este poziționat în direcția greșită în timpul purtării greutății, dar se aliniază normal atunci când piciorul este îndreptat în jos. Piciorul pare a fi mai grav decât piciorul plat obișnuit, dar mai puțin grav decât un picior cu talus vertical.

Testare și diagnosticare

Talusul vertical este observat de obicei la naștere; totuși, poate fi detectat uneori la ecografie în timpul sarcinii. Examinarea piciorului este importantă. Medicul dumneavoastră va încerca să pipăie oasele piciorului și să manipuleze piciorul pentru a vedea dacă deformarea este flexibilă sau rigidă. Unii copii care merg deja în picioare pot avea unul sau ambele picioare care par foarte plate atunci când stau în picioare.

Depistarea precoce a talusului vertical este importantă pentru un tratament de succes. Un medic ortoped pediatru calificat va efectua o anamneză medicală completă, un examen fizic și o evaluare vizuală a copilului dumneavoastră.

În timpul examenului fizic, medicul va examina întregul copil - nu doar piciorul. Medicul va căuta alte anomalii, cum ar fi contracturi articulare multiple sau dovezi care sugerează că copilul dumneavoastră ar putea avea o tulburare genetică multisistemică.

De asemenea, medicii vor examina îndeaproape piciorul copilului dumneavoastră - în picioare și în mișcare - pentru a determina dacă copilul dumneavoastră are talus vertical sau o afecțiune mai comună și benignă, cum ar fi piciorul calcaneovalgus sau piciorul plat. Deși simptomele acestor afecțiuni pot fi asemănătoare la copiii mici, tratamentele sunt foarte diferite.


Pentru a confirma diagnosticul sau pentru a înțelege mai bine anatomia piciorului copilului dumneavoastră, medicii pot solicita, de asemenea, teste imagistice, cum ar fi:

- Radiografii, care produc imagini ale oaselor. Semnul distinctiv al acestei malformații este un os talus poziționat anormal.

- Imagistica EOS, o tehnologie de imagistică care creează modele tridimensionale din două imagini plane. Spre deosebire de o tomografie computerizată, imaginile EOS sunt realizate în timp ce copilul se află în poziție verticală sau în picioare, permițând un diagnostic îmbunătățit datorită poziției de susținere a greutății.

- Tomografie computerizată (TC), care utilizează o combinație de raze X și tehnologie computerizată pentru a examina oasele și produce imagini în secțiune transversală ("felii") ale corpului.

- Rezonanță magnetică (RMN), care utilizează o combinație de magneți mari, radiofrecvențe și un computer pentru a produce imagini detaliate ale organelor, țesuturilor moi, mușchilor, ligamentelor și ale altor structuri din corp. Copilul dumneavoastră nu este expus la radiații în timpul unui RMN.

În cazul în care copilul dumneavoastră pare să aibă o afecțiune neurologică, medicul ortoped vă poate trimite copilul la un neurolog pentru un examen neurologic complet.


Tratament

Talusul vertical trebuie tratat cu scopul de a oferi un picior nedureros, stabil și funcțional, care să se potrivească confortabil în pantofi. Inițial, talusul vertical nu este dureros. Cu toate acestea, dacă este lăsat netratat, piciorul va rămâne deformat și, în cele din urmă, va deveni dureros pe măsură ce copilul începe să meargă și să își intensifice activitatea. Pot apărea calusuri sau degradări ale pielii în zona arcului turtit, ceea ce face dificilă purtarea pantofilor și mersul.


Tratamentul nechirurgical

Medicii pot recomanda o varietate de tratamente nechirurgicale pentru a preveni înrăutățirea afecțiunii copilului dumneavoastră. Acestea includ:

· Exerciții de întindere pentru piciorul anterior și posterior

· Manipularea în serie și așezarea piciorului mijlociu și a antepiciorului într-o poziție flexionată pentru a reduce curbura ascendentă a piciorului

· În urma acestor tratamente apar îmbunătățiri, dar sunt adesea temporare.


Tratamentul chirurgical

Dacă piciorul nu se corectează cu ajutorul tehnicilor nechirurgicale, probabil că va fi recomandată o intervenție chirurgicală. Dacă o parte din deformare s-a îmbunătățit cu ajutorul ghipsării, intervenția chirurgicală poate fi limitată doar la zona din spatele gleznei. Dacă, totuși, piciorul deformat rămâne rigid, intervenția chirurgicală va fi mai amplă și se va face, de obicei, chiar înainte de vârsta de un an.

Scopul intervenției chirurgicale este de a corecta poziția oaselor din interiorul piciorului. Acest lucru va necesita probabil reconstrucția tendoanelor sau a ligamentelor pentru a permite deplasarea oaselor. Oasele sunt apoi ținute la locul lor cu știfturi și un ghips. De obicei, știfturile pot fi îndepărtate în cabinet în 4 până la 6 săptămâni. Se poate recomanda un pantof special sau o orteză specială pentru a încerca să se prevină reapariția deformării. Medicul dumneavoastră va recomanda probabil vizite de monitorizare timp de câțiva ani pentru a se asigura că piciorul crește bine și nu are nevoie de tratament suplimentar.


👉 𝗣𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗮 𝗮𝗳𝗹𝗮 𝗺𝗮𝗶 𝗺𝘂𝗹𝘁𝗲 𝘃𝗮̆ 𝗽𝘂𝘁𝗲𝘁̦𝗶 𝗽𝗿𝗼𝗴𝗿𝗮𝗺𝗮 pe www.kinetoforlife.ro/ sau telefonic: 📞 0727 861 144 / Ne găsiți pe 📌 Str. Dunării, nr. 25. ap. 33, Cluj-Napoca

Recent Posts

See All

Terapia Medek

Medek reprezintă o metodă dinamică de stimulare cinetică. Este o metodă de fizioterapie folosită pentru dezvoltarea abilităților motorii grosiere la bebeluși și copii cu tulburări de mișcare din cauza

bottom of page