Durerea lombară este unul dintre cele mai frecvente motive de vizită la medicul de familie. Majoritatea românilor se vor confrunta cu dureri de spate la un moment dat în viața lor. Durerea lombară este o afecțiune costisitoare pentru sistemul de sănătate și reprezintă un motiv frecvent de absenteism de la locul de muncă.
Regiunea lombară este alcătuită din vertebre, mușchi și ligamente. Coloana vertebrală are discuri intervertebrale, mici tampoane de cartilaj care se află între vertebre (oasele coloanei vertebrale). Orice leziune sau boală care afectează mușchii, ligamentele sau discurile intervertebrale poate duce la dureri lombare.
Persoanele supraponderale, care au o postură greșită sau care au spatele și mușchii abdominali slabi prezintă un risc mai mare de accidentare a zonei lombare.
Cauze
În cele mai multe cazuri, nu este posibil să se găsească cauza durerii de spate. Cu toate acestea, cea mai frecventă cauză a durerilor lombare este o întindere musculară sau ligamentară. Dacă durerea de spate apare brusc, este de obicei un semn de ruptură musculară, entorsă de ligamente sau o problemă de disc. Presiunea asupra discului poate provoca umflarea și ruperea acestuia, împingând cartilajul în lateral. Cartilajul apasă apoi pe nervul din coloana vertebrală, provocând dureri puternice.
Multe afecțiuni, cum ar fi osteoporoza, osteoartrita, fibromialgia, spondilita anchilozantă (boala Bechterew) și stenoza de canal lombar pot provoca dureri de spate. Această durere poate fi cauzată și de infecții ale coloanei vertebrale. Sarcina poate provoca, de asemenea, dureri de spate din cauza excesului de greutate, a modificărilor în fermitatea mușchilor și a ligamentelor și, de asemenea, pentru că uneori poziția copilului poate pune presiune asupra nervului sciatic. Persoanele supraponderale sunt, de asemenea, mai predispuse la dureri de spate din cauza posturii incorecte și a presiunii suplimentare asupra discurilor și mușchilor.
Anumite afecțiuni medicale (de exemplu, afecțiuni ale vezicii biliare și ale stomacului) pot provoca dureri de spate. Atunci când durerea este resimțită într-o altă parte a corpului decât cea în care te-ai aștepta să o găsești, se numește "durere proiectată".
Deși rare, există unele cauze potențial grave ale durerilor de spate care nu se datorează unor leziuni ale spatelui. Printre acestea se numără pneumonia, bolile vezicii biliare, infecțiile renale, problemele stomacale (de exemplu, ulcere, apendicită), anevrismul aortic abdominal, infecțiile coloanei vertebrale și tumorile.
Simptome și complicații
Deoarece cauzele care stau la baza durerii lombare sunt foarte diverse, simptomele diferă considerabil de la o persoană la alta. Primul simptom este, evident, durerea de spate concentrată în regiunea lombară, dar aceasta poate lua mai multe forme. În funcție de caz, se poate observa :
· O durere intensă și acută care apare brusc după o mișcare greșită, de exemplu
· O durere care este mai puternică dimineața și scade pe parcursul zilei: acesta este un semn de traumă musculară
· O durere care se simte ca o înțepătură sau ca o senzație de arsură și care coboară pe unul sau ambele picioare: aceasta este probabil sciatică
Dacă durerea de spate este ocazională și dispare după 2-3 zile, nu trebuie să vă faceți griji și să consultați un medic. Cu toate acestea, cel mai bine este să consultați un specialist dacă durerea lombară apare după un traumatism (cădere, lovitură) sau dacă este însoțită și de unul sau mai multe dintre următoarele simptome :
· Slăbiciune, amorțeală sau furnicături la nivelul picioarelor
· Probleme intestinale și/sau vezicale
· Dureri toracice și/sau abdominale
· Incontinență urinară
· Pierderea în greutate
· Durere predominant nocturnă
Cea mai gravă complicație a durerii lombare este că aceasta devine cronică. Dacă nu sunt tratate corespunzător, durerile de spate pot să reapară frecvent între două crize sau, uneori, să nu dispară niciodată. Acest lucru se întâmplă în aproximativ 10% din cazuri.
Cum se investighează pacienții cu durere lombară joasă?
Poate fi dificil să se determine cauza exactă a durerilor de spate. Medicul dumneavoastră vă va pune întrebări despre simptomele dumneavoastră, cerându-vă să descrieți durerea, intensitatea acesteia și ce lucruri o agravează sau o ameliorează.
Căutarea cauzei durerii lombare va implica un examen fizic care include evaluarea reflexelor și a forței musculare, a mersului și efectuarea unor manevre specifice. Dacă nu există o cauză evidentă sau sunt prezente semne de alarmă, următorul pas va fi o radiografie sau o tomografie computerizată (CT) sau o imagistică prin rezonanță magnetică (IRM).
Medicul dumneavoastră poate solicita teste suplimentare, în funcție de cauza suspectată a durerii. Nu uitați să vă adresați medicului dumneavoastră dacă aveți dureri mai mult de 6 săptămâni, dacă aveți o pierdere inexplicabilă în greutate, dacă aveți peste 55 de ani sau dacă durerea este nouă.
Tratament și prevenire
Tratamentul durerilor de spate depinde de cauza acestora.
Dacă durerea de spate este cauzată de leziuni musculare și nervoase, tratamentul poate include diferite medicamente. Pot fi utilizate și relaxante musculare, dar eficacitatea lor în cazul durerilor lombare nu este clar demonstrată și trebuie utilizate cu precauție, deoarece provoacă sedare. Aplicarea frigului sau a căldurii (în primele zile după o accidentare) și anumite exerciții prescrise de un medic, sunt de asemenea folosite pentru a ajuta la ameliorarea durerii. În unele cazuri, fizioterapia pot reduce durerile lombare și dizabilitatea.
În trecut, se recomanda repausul la pat, dar orientările clinice actuale indică faptul că reluarea treptată a activității poate contribui la accelerarea recuperării. Trebuie evitată ridicarea de greutăți, dar trebuie continuate activitățile de intensitate redusă. Ulterior episodului acut, pe lângă scăderea în greutate, majoritatea oamenilor sunt sfătuiți să își îmbunătățească postura sau să facă exerciții cu greutăți pentru a întări mușchii și ligamentele din partea inferioară a spatelui. Înainte de a începe un program, este important să discutați mai întâi cu un medic și să învățați cum să faceți exercițiile corect.
În cazul în care este limitată sever capacitatea de a participa la activitățile zilnice din cauza durerii, apare o slăbiciune progresivă la nivelul picioarelor sau sunt prezente complicații precum incontinența urinară sau există o senzație de anestezie în zona perineală, o hernie de disc necesită o operație pentru a o decomprima. O astfel de operație poate implica fuziunea deliberată a două vertebre. Operația nu ar trebui să limiteze în mod semnificativ mobilitatea spatelui.
Unele dureri lombare se repetă în mod regulat. În unele cazuri, chiar și cea mai amănunțită examinare nu relevă semne de traumă sau boală. Consultați medicul dumneavoastră cu privire la exerciții fizice, fizioterapie, terapie prin masaj sau alte tratamente, cum ar fi fizioterapia manuală.
Puteți preveni durerile de spate prin întărirea mușchilor care vă susțin spatele și prin îmbunătățirea posturii atunci când stați în picioare sau în șezut. O altă măsură preventivă importantă este adoptarea unei poziții corecte atunci când ridicați greutăți: țineți întotdeauna genunchii îndoiți, evitați să vă răsuciți spatele și folosiți-vă forța picioarelor pentru ridicare.
Fizioterapie și dureri lombare
Atunci când durerile lombare sunt deja prezente, un fizioterapeut poate oferi expertiză pentru a ajuta la ameliorarea acestora.
Lucrările sale constau în:
· Determinarea cauzei (cauzelor) problemei
· Efectuarea de corecții în ceea ce privește postura sau activitățile zilnice
· Indicarea unor exerciții pentru a reduce durerea și a promova vindecarea.
Cum va fi ședința de tratament pentru durerile lombare?
La începutul ședinței, terapeutul va efectua o evaluare a condiției fizice pentru a obține o imagine completă a stării dumneavoastră. Vi se vor pune câteva întrebări pentru a determina
· Istoricul apariției durerii;
· Starea dumneavoastră actuală;
· Simptomele dumneavoastră și localizarea lor: terapeutul vă va cere să arătați zona dureroasă prin palparea acesteia;
· Leziunile și istoricul dumneavoastră medical;
· Medicamentele dumneavoastră, dacă este cazul;
· Activitățile dumneavoastră sportive actuale și trecute;
· Capacitățile dumneavoastră funcționale;
· Obiectivele dumneavoastră.
După ce toate acestea au fost evaluate, terapeutul va face anumite observații si vă va analiza postura din diferite unghiuri. De asemenea, acesta poate evalua ergonomia postului de lucru și diferitele facilități zilnice.
Următorul pas este o examinare fizică pentru a determina mobilitatea și flexibilitatea spatelui, a gâtului, a pelvisului și a picioarelor în raport cu zona dureroasă. Aceasta este, de asemenea, o ocazie de a verifica dacă anumite mișcări pot reduce durerea.
Această evaluare amănunțită va ghida crearea unui program de exerciții fizice personalizat pentru pacient.
☑️ La Kineto For Life găsești cele mai performante metode de recuperare!
𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐞𝐚𝐳𝐚̆-𝐭𝐞 𝐥𝐚 📞 0727 861 144 📌 Str. Dunarii nr. 25 ap. 33, Cluj-Napoca
댓글