Articulațiile sunt zone de joncțiune între capetele osoase ce permit oaselor din schelet să se miște. Capetele osoase aflate în contact sunt acoperite de cartilaj iar între ele există un lichid vâscos ce are rol în absorbția șocurilor și efectuarea mișcării fără fricțiune. Articulațiile includ:
- Umerii
- Șoldurile
- Coatele
- Genunchii
- Gleznele
- Mâinile
Durerea articulară se referă la disconfort, durere sau limitare a mișcării în oricare dintre articulațiile corpului. Durerea articulară este o nemulțumire frecventă. De obicei, nu necesită o vizită la spital.
Uneori, durerea articulară este rezultatul unei boli sau al unei leziuni. Artrita (inflamația articulară) este o cauză frecventă a durerii articulare. Cu toate acestea, se poate datora și altor afecțiuni sau factori.
Cauze
Durerea articulară poate fi cauzată de multe tipuri de leziuni sau afecțiuni. Indiferent de cauză, durerea articulară poate fi foarte deranjantă. Durerile articulare pot apare în:
- Bolile autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă și lupusul
- Bursita
- Condromalacia rotuliană
- Cristale de acid uric în articulație - gută (întâlnită în special la degetul mare de la picior)
- Infecții cauzate de un virus
- Leziuni, cum ar fi o fractură sau o fisură
- Osteoartrită (artroză)
- Osteomielită (infecție osoasă)
- Artrita septică (infecție articulară)
- Tendinită
- Efort neobișnuit sau suprasolicitare, inclusiv entorse sau luxații
Simptome
Simptomele durerii articulare variază de la ușoare la foarte dureroase. Frecvent apare degradarea cartilajului articular. Fără cartilaj, oasele se freacă direct una de alta în timp ce articulația se mișcă. Simptomele pot include:
- Umflături (mărire a articulației)
- Rigiditate
- Amorțeală
- Articulații zgomotoase, sau sunete de clic, măcinare sau pocnituri atunci când se mișcă articulația
- Mișcări dureroase
- Dificultate la îndoirea sau îndreptarea articulației
- Pierderea mișcării
- O articulație roșie, umflată și caldă la atingere (aceasta trebuie evaluată rapid de către un medic)
Cum se investighează pacienții cu dureri articulare?
Dacă durerea interferează cu activitățile normale ale vieții de zi cu zi, este timpul să discutați cu un medic despre această problemă. Este important să se diagnosticheze rapid cauza durerii și să se înceapă un tratament pentru a ameliora durerea și a menține articulațiile sănătoase și funcționale.
Ar trebui să consultați un medic dacă:
- Durerea este însoțită de febră
- Există o pierdere inexplicabilă în greutate (4-5 kg sau mai mult)
- Durerea vă împiedică să mergeți sau să faceți activități în mod normal
În timpul consultației, medicul va pune mai multe întrebări pentru a afla care poate fi cauza durerii articulare și face o examinare a articulației afectate pentru a vedea dacă există durere sau mișcare limitată. Medicul va căuta, de asemenea, semne de leziune a mușchilor, tendoanelor și ligamentelor din jur.
Dacă este necesar, medicul poate solicita, de asemenea, o radiografie sau analize de sânge. Radiografiile pot arăta dacă există deteriorare a articulației, lichid în articulație, pinteni osoși sau alte probleme care ar putea contribui la durere. Testele de sânge vor ajuta la confirmarea unui diagnostic sau la excluderea altor boli care ar putea cauza durerea.
Tratament
Deși este posibil să nu existe un remediu pentru durerea articulară, aceasta poate fi gestionată. Uneori, durerea poate dispărea prin administrarea de medicamente fără prescripție medicală sau prin efectuarea unor exerciții zilnice simple. Alteori, durerea poate semnala probleme care nu pot fi corectate decât cu medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală sau prin intervenție chirurgicală.
Pot fi recomandate tratamente simple la domiciliu, cum ar fi aplicarea unui tampon de încălzire sau a gheții pe zona afectată, pentru perioade scurte, de mai multe ori pe zi.
Exercițiile fizice pot ajuta la redobândirea forței mușchilor din jurul articulației. Mersul pe jos, înotul sau alte exerciții aerobice cu impact redus sunt cele mai bune. Cei care participă la antrenamente intense sau activități sportive pot avea nevoie să le reducă sau să înceapă o rutină de antrenament cu impact redus. Exercițiile de întindere ușoară vor fi, de asemenea, de ajutor. Consultați medicul înainte de a începe sau de a continua orice program de exerciții fizice.
Pierderea în greutate poate fi, de asemenea, sugerată, dacă este necesar, pentru a diminua presiunea asupra articulațiilor.
Paracetamolul, sau medicamentele antiinflamatoare, pot ajuta la ameliorarea durerii. Unele medicamente sunt disponibile fără prescripție medicală, dar este posibil ca dozele mai puternice să necesite o rețetă medicală. Dacă aveți antecedente de ulcer gastric, boli de rinichi sau boli de ficat, consultați medicul dumneavoastră pentru a vedea dacă aceasta este o opțiune bună pentru dumneavoastră.
Tratamentele, cum ar fi unguentele sau gelurile care pot fi aplicate pe piele pe zona afectată a articulației, pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea durerii. Unele dintre acestea pot fi găsite fără prescripție medicală, sau medicul poate scrie o rețetă.
Suplimentele alimentare, cum ar fi glucozamina, pot ajuta la ameliorarea durerii. Întrebați medicul înainte de a lua orice supliment fără prescripție medicală.
În cazul în care aceste medicamente sau tratamente nu ameliorează durerea sau, în unele cazuri, pentru un tratament mai eficient, medicul poate prescrie:
1. Mijloace de susținere, cum ar fi o orteză, un baston sau un dispozitiv ortopedic în pantof, care pot ajuta la susținerea articulației pentru a permite o mișcare mai ușoară. Medicul sau fizioterapeutul va putea să vă ajute cu opțiunea potrivită pentru dumneavoastră.
2. Fizioterapia, împreună cu un program echilibrat de fitness, care poate ajuta treptat la ameliorarea durerii și la îmbunătățirea flexibilității.
3. Antidepresivele pot fi prescrise pentru a ajuta la îmbunătățirea somnului pentru un pacient care suferă de dureri articulare.
4. Steroizii, uneori administrați prin injectare în articulație, oferă o ameliorare pe termen scurt a durerii și a umflăturii.
5. Acid hialuronic injectabil intraarticular suplinește lichidul din articulație în cazurile în care acesta este în cantitate mică sau absent
6. Masaj terapeutic pentru activarea circulației sanguine locale, relaxare musculară sau creșterea tonusului muscular în funcție de caz
7. Kinesio taping prin aplicarea de către fizioterapeut a unor benzi terapeutice care îmbunătățesc postura și mișcarea articulațiilor, amelioreaza durerea și umflătura
8. Indicații de igienă și postură corectă a articulațiilor cu caracter preventiv, pentru a încetini degradarea ulterioară a structurilor articulare
Vă rugăm să rețineți că medicamentele, chiar și cele disponibile fără prescripție medicală, afectează pacienții în mod diferit. Ceea ce ajută o persoană poate să nu funcționeze pentru alta. Asigurați-vă că urmați cu atenție indicațiile medicului atunci când luați orice medicament și spuneți-i dacă aveți efecte secundare.
☑️ La Kineto For Life găsești cele mai performante metode de recuperare! Doriți gestionarea durerilor articulare?
Vă așteptăm la Kineto For Life!
programarikineto4life@gmail.com
0727 861 144
Str. Dunarii nr. 25 ap. 33, Cluj-Napoca
Comments