Gonartroza (artroza genunchiului) este o boală cauzată de uzura cartilajului aflat în interiorul articulației genunchiului. Cartilajul stabilizează genunchiul și îl protejează împotriva deteriorării cauzate de frecarea cu osul. Scăderea în dimensiuni și deteriorarea cartilajului poate provoca restricționarea mișcărilor și dureri severe.
Cauze
În cele mai multe cazuri, gonartroza reprezintă uzura cartilajului din articulația genunchiului, legată de vârstă. Principalul motiv al acestei uzuri este faptul că abilitatea organismului de a repara daunele minore scade în timp.
De asemenea, artroza poate apărea și la o vârstă mai tânără din cauza predispozițiilor genetice sau a suprasolicitării genunchiului.
Cauzele gonartrozei includ:
- Vârsta
- Obezitatea
- Deviațiile de ax ale picioarelor (lipsa de aliniere axială anatomică) de ex. genu valgum sau varum
- Activitatea fizică de intensitate ridicată prin suprasolicitare mecanică
- Accidente sportive sau traumatisme fizice la nivelul genunchiului sau a articulațiilor învecinate (coapsă/gleznă)
- Perioade lungi de inactivitate, așa cum se întâmplă în cazul orelor lungi de muncă la birou
- Unele boli (hemofilie, boli inflamatorii, gută, condrocalcinoză)
Persoanele cu o predispoziție genetică pentru gonartroză pot să nu sufere neapărat de această afecțiune. Predispoziția poate exista o viață întreagă fără a provoca simptome. Cauzele gonartrozei sunt extrem de diverse. Uneori, nu există un motiv specific. În acest caz, boala se numește gonartroză idiopatică.
Simptome
Gonartroza se manifestă, de obicei, prin durere și restricționarea mișcării articulației genunchiului, dar simptomele nu trebuie neapărat să fie vizibile. În stadiile incipiente ale bolii, cei afectați simt, de obicei, doar o ușoară durere la mișcarea genunchiului. Durerea dispare adesea după câțiva pași.
Simptomele comune includ:
- Dureri la genunchi atunci când urcați scări și când mergeți pe teren accidentat
- Disconfort sporit atunci când transportați obiecte grele
- Durere episodică care se atenuează
- Durere în spatele rotulei după perioade lungi de ședere în șezut
- Sensibilitate crescută pe vreme umedă și rece
- Zgomote de pocnitură atunci când genunchiul afectat se mișcă
Chiar și în cazurile ușoare, afecțiunea de bază există în continuare. Tratamentul imediat este foarte recomandat pentru a opri progresia bolii. Cu cât diagnosticarea este mai timpurie, cu atât prognosticul este mai bun.
Dacă nu este tratată, uzura treptată a cartilajului reduce spațiul articular. Uzura pe termen lung a acestui cartilaj care acționează ca un tampon face ca marginile oaselor superioare și inferioare ale piciorului să se macine una de cealaltă.
În consecință, pacientul resimte durere și disconfort. Pielea din jurul genunchiului începe apoi să se înroșească și poate fi prezentă o umflătură.
În cazurile cronice niște mici creșteri osoase numite osteofite încep să se dezvolte pe marginea articulației genunchiului. Ca urmare genunchiul devine rigid și imobil, iar pacientul resimte dureri acute și o mobilitate sever restricționată.
Netratată, articulația este compromisă și necesită un sprijin extern pentru a evita dezaxările. În cel mai rău caz, un pacient ar putea avea nevoie de o înlocuire completă a genunchiului.
Cum se investigheză pacienții cu suspiciune de gonartroza?
O investigație eficientă se poate recomanda după o examinare fizică completă efectuată de către un medic. Medicul observă dacă există dezaxări articulare, diferențe între mărimei masei musculare de la nivelul picioarelor, deformări ale articulatiei genunchiului, efectuează teste de mobilitate articulară pentru a studia gradul de rigiditate al genunchiului, măsoară forța musculară și lungimea membrelor și efectuează diferite manevre pentru a decela eventuale afecțiuni ale structurilor ce fac parte din articulația genunchiului (leziuni de menisc, rupturi de ligamente, inflamații periarticulare). De asemenea, se realizează un istoric complet pentru a verifica posibilitatea unei dureri cauzate de o propriocepție slabă sau a unei gonartroze secundare unei alte boli.
Pot fi recomandate investigații precum ecografia, radiografia, tomografia computerizata (CT) sau rezonanța magnetică nucleară (RMN).
Tratamentul
Gonartroza este ireversibilă, iar cel mai bun tratament constă în gestionarea durerii pe măsură ce boala progresează. Pentru aceasta se pot utiliza mai multe terapii ce trebuie individualizate în funcție de gradul de afectare și cauzele ce au dus la apariția gonartrozei:
- Modificări ale stilului de viață în stadiile incipiente ale afecțiunii pot ajuta la încetinirea progresiei.
- O alimentație sănătoasă și pierderea în greutate ajută semnificativ la reducerea efortului asupra genunchilor noștri și este benefică în gestionarea gonartrozei.
- Reabilitare și exerciții de kinetoterapie pentru genunchi. Întinderile, tonizarea și creșterea forței la nivelul musculaturii coapsei și gambei vor duce la îmbunătățirea stabilității genunchiului și prevenția microtraumatismelor de la acest nivel.
- Fizioterapie (de exemplu, terapie cu câmp magnetic, ultrasunete, stimulare electrică, unde de șoc, terapie laser) cu rol în regenerarea cartilajului, scăderea durerii și a inflamației de la nivelul genunchiului.
- Genunchiere medicale pot fi utilizate pentru dureri de genunchi cauzate de gonartroză
- Purtarea unor talonete plantare personalizate (în urma analizei plantare și posturale) în cazul dezaxărilor de la nivelul picioarelor. Rolul lor este de a readuce în ax piciorul, de a absorbi șocurile mecanice, de a proteja articulațiile în timpul activităților fizice și a reduce durerea.
- Kinesio taping cu rol în creșterea stabilității articulare, stimularea circulației locale, favorizarea drenajului limfatic, decontracturare musculară.
- Unele medicamente pot fi utilizate pentru a ajuta la ameliorarea durerii și a disconfortului la pacienții care suferă de gonartroză. Medicamentele nu fac decât să mascheze durerea, fără a aborda afecțiunea de bază. Utilizarea pe termen lung a analgezicelor are efecte secundare și poate fi contraproductivă.
- Intervenția chirurgicală este luată în considerare doar în cazuri extreme, când simptomele sunt persistente și au fost epuizate toate tratamentele conservatoare.
- În cel mai rău caz, o înlocuire a genunchiului ar putea fi o soluție finală dacă toate celelalte măsuri nu reușesc să ofere ameliorare
☑️ La Kineto For Life găsești cele mai performante metode de recuperare! Doriți gestionarea durerilor provocate de gonartroză?
Vă așteptăm la Kineto For Life!
0758 961 884
Str. Dunarii nr. 25 ap. 33, Cluj-Napoca
Comments