top of page

Munca la birou poate dăuna sănătății





Poate că ați auzit deja despre efectele negative ale unui stil de viață sedentar asupra sănătății inimii, dar știați că inactivitatea este, de asemenea, dăunătoare pentru sănătatea oaselor și articulațiilor? Dacă lucrați într-un birou și vă petreceți cea mai mare parte a zilelor săptămânii stând jos, este posibil să fiți expus riscului de a suferi probleme precum leziuni cauzate de mișcări repetitive, postură proastă și chiar de durere a oaselor.

Oasele dumneavoastră au nevoie de „stresul indus de activitatea fizică”, iar exercițiile de alergare și de ridicare a greutățiilor sunt deosebit de benefice. Atunci când alergați, ridicați greutăți sau urcați scări, oasele dumneavoastră devin mai puternice.


2 exemple de afecțiuni provocate de munca la birou

Sindromul tunelului carpian (STC)

Această afecțiune devine o problemă foarte frecventă pentru cei care fac muncă de birou în zilele noastre.

Documentată pentru prima dată în masă după cel de-al Doilea Război Mondial, problema nu a fost luată în serios până în anii 1970. Până în acel moment, se credea că este doar o altă scuză folosită de lucrătorii de birou pentru a lipsi o zi de la serviciu. STC a devenit o problemă din ce în ce mai serioasă din momentul cand calculatorul a fost introdus in munca de birou.

Profesioniștii din domeniul medical descriu STC ca fiind o presiune asupra nervului median - nervul din încheietura mâinii care furnizează senzație și mișcare unor părți ale mâinii. Acesta poate duce la amorțeală, furnicături, slăbiciune sau leziuni musculare la nivelul mâinii și al degetelor. Sindromul tunelului carpian este cauzat de efectuarea unei mișcări în mod repetat.

Deși alți factori pot juca un rol în apariția STC, la locul de muncă, orele nesfârșite petrecute în fața caluclatorului sunt cele care au dus la explozia acestei afecțiuni în ultimii 20 de ani. Cei care suferă de STC pot lua în considerare fizioterapia ca opțiune de tratament.


Dureri în partea inferioară a spatelui

Deși poate credeți că durerile lombare îl afectează doar pe tatăl sau bunicul dumneavoastră după ce "a fost la sapă toată săptămana", acestea au devenit o problemă din ce în ce mai mare pentru lucrătorii de birou de toate vârstele. Experții spun că acest lucru se datorează creșterii numărului de poziții sedentare; și anume, statul în fund mai mult de câteva ore pe zi. Adăugați la aceasta o creștere a posturii proaste, iar rezultatul poate fi devastator pentru corpul dumneavoastră în timp. Angajatorii ar trebui să fie atenți și la acest aspect, deoarece, potrivit mai multor studii, durerile de spate se numără printre principalele motive pentru care angajații sunt nevoiți să lipsească de la serviciu.

Sfaturi pentru a depăși aceaste probleme Din fericire, puteți lua multiple măsuri simple pentru a vă menține oasele și articulațiile în stare excelentă, chiar dacă lucrați într-un mediu de birou care vă obligă să stați jos pentru perioade lungi de timp. Încercați aceste tactici pentru a reduce impactul unei vieți profesionale sedentare asupra sistemului dumneavoastră musculo-scheletal:

  1. Ridicați-vă în picioare timp de cinci minute din fiecare oră. Asigurați-vă că vă ridicați des în picioare; simplul fapt de a sta în picioare îmbunătățește fluxul sanguin și vă angajează mușchii de la picioare până la trunchi. Dacă nu aveți un motiv să vă ridicați, faceți unul. Plimbați-vă în jurul biroului sau, și mai bine, urcați și coborâți niște scări. Aceste activități simple vă vor face să vă lucrați scheletul și vă vor stimula țesutul osos. Pe lângă faptul că trebuie să fiți mai atent la postura pe care o adoptați atunci când stați la birou, efectuarea de exerciții fizice regulate, inclusiv activități de întărire abdomenului, ar trebui să ușureze o parte din presiunea pe partea inferioară a spatelui.

  2. Exerciții care pot fi propuse de kinetoterapeuți în cazul sindromul tunelului carpian pot ajuta la eliberarea tensiunii din încheietura mâinii.

  3. Faceți exerciții fizice în mod regulat. Dincolo de ridicarea în picioare din oră în oră, ar trebui să faceți exerciții fizice moderate timp de 30 de minute pe zi. Dacă sunteți supraponderal sau dacă aveți orice alte afecțiuni sau preocupări legate de sănătate, consultați medicul înainte de a începe orice program de exerciții fizice. În general, însă, exercițiile fizice, cum ar fi mersul pe jos, mersul pe bicicletă sau antrenamentul cu greutăți, vă vor ajuta să vă mențineți sănătatea oaselor și tonusul muscular, chiar dacă locul de muncă vă obligă să stați toată ziua jos.

  4. Creați un post de lucru ergonomic. Există numeroase ghidure pentru a vă ajusta scaunul, tastatura și monitorul în cele mai bune poziții pentru a vă menține sănătatea. Contrar a ceea ce mulți cred, încheieturile mâinilor nu ar trebui să se odihnească de fapt pe acele pernuțe confortabile pentru încheieturi care se află sub tastatură sau sub mouse pad. De fapt, acestea ar trebui folosite ca un ghid pentru cât de sus ar trebui să fie încheieturile mâinilor; de exemplu, mâinile ar trebui să fie deasupra încheieturii când sunt în repaus, iar pernuțele ar trebui să fie folosite doar ca un instrument pentru a vă odihni încheieturile între două sesiuni de tastare.


Recent Posts

See All

Terapia Medek

Medek reprezintă o metodă dinamică de stimulare cinetică. Este o metodă de fizioterapie folosită pentru dezvoltarea abilităților motorii...

Comments


bottom of page